Asuntomessuilla Hyvinkäällä avataan perheiden tarinat messuvieraille

Ensi kesän Asuntomessuilla Hyvinkäällä
avataan 29 messukodin tarinat. Kotien tila-, ja sisusratkaisuissa sekä
teknisissä valinnoissa näkyvät koteihin muuttavien perheiden elämäntyyli ja
vapaa-aika. Kaikki taloihin liittyvät ratkaisut, lämmitysmuodon valinnasta
huoneiden kokoonpanoon, pyritään kertomaan perheiden näkökulmasta ja
lähtökohdista.  

– Avaamme kotien ratkaisut talot rakentaneiden perheiden taustojen ja tarinoiden kautta. Tarinoiden kautta haluamme tuoda esille sen miksi mihinkin ratkaisuun on talossa päädytty. Näin messuvieraiden on entistä helpompi saada ideoita omiin koteihinsa, Suomen Asuntomessujen markkinointi- ja viestintäjohtaja Kari Salmi kertoo.

Jokaisen näyttelykodin ovi avaa todellisen tai kuvitteellisen tarinan asukkaista, heidän tarpeistaan ja toteutetuista unelmakodeistaan.

– Messualueen perheiden koot, elämänvaiheet, asumistottumukset, arvostukset ja harrastukset poikkeavat toisistaan ja niinpä myös messualueen kodit puhuvat omaa kieltään asukkaiden tavasta toteuttaa kotiunelmaansa, projektijohtaja Raija-Leena Ahtola-Marks pohtii.

Yksi messuilla esiteltävistä kotien tarinoista on Salmisten, paljon liikkuva ja käsillä tekevä, nelihenkinen perhe. Äidillä on keskeneräinen neule aina työn alla ja uutta kotia tulevat koristamaan itse tehdyt ryijyt. Vanhemmat ovat entisiä kilpahiihtäjiä ja liikkuminen on edelleen tärkeä osa arkea. Niinpä perhe arvostaa Metsäkaltevan ulkoilureittejä hiihtolatuineen ja pyöräteineen.

Salmisten perheen filosofiana on ”vähemmän on enemmän”.  Avainteemoiksi kodin suunnittelussa ja toteutuksessa nousivat selkeys ja toimivuus. Arjen sujuvuutta avittaa ratkaisujen käytännöllisyys ja valittujen materiaalien helppohoitoisuus. Kotia rakennetaan täydellä sydämellä ja hartiavoimin lähelle kaupunkia, keskelle Metsäkaltevan harjumaisemaa. Selkeälinjainen kivitalo on poikkeuksellisesti saanut luonnostaan harmaantuvan lehtikuusiverhouksen, joka ajan myötä sulauttaa rakennuksen osaksi ympäröivää luontoa.

Hybridilämmitysratkaisut varmistavat rennon ja kustannustehokkaan asumisen

Muuttuneet energiamääräykset, energiankulutuksen minimointi ja ympäristövastuulliset toteutusratkaisut näkyvät rakennusten lämmitysjärjestelmien valinnoissa. Rakennusvaiheen investoinnit energiatehokkuuteen realisoituvat rakennuksen elinkaaren aikaisina energian kulutuksen kustannussäästöinä.

Useissa Metsäkaltevan messukodeissa energiaa tuotetaan erilaisilla hybridiratkaisuilla. Hybridilämmityksellä tarkoitetaan erilaisten lämmitysjärjestelmien yhdistelmiä, joiden avulla minimoidaan lämmityskustannuksia. Metsäkaltevassa tyypillisin hybridiratkaisu on aurinkopaneelien, tulisijojen tuottaman lämmön ja sähkölämmityksen yhdistelmä.

Alueen 29 omakotitalon rakentajasta 12 on valinnut lämmitysmuodoksi maalämmön ja vajaa puolet kaukolämmön. VTT toteuttaa alueella Tekesin rahoittamaa tutkimusta, jossa selvitetään kodin energian- ja tehontarpeita ja kaukolämmön mahdollisuutta pysyä kilpailukykyisenä lämmitysmuotona tulevaisuudessa, jossa energiamääräykset kiristyvät entisestään ja rakennusten on jopa mahdollista tuottaa energiaa yli oman tarpeen. Neljään messualueen taloon on asennettu tutkimusta varten tarvittavat mittauslaitteet. Mukana yhteistyössä on Hyvinkään Lämpövoiman Oy:n ja Energiateollisuus ry:n lisäksi myös muita energiayhtiöitä. Lisäksi muutamaan messukohteeseen on suunnitteilla myös sähköautojen latausmahdollisuus.

Energia- ja ympäristöasiat näkyvät messualueella myös selvästi pienentyneessä rakennusten koossa. Messualueen pienin koti on asuinpinnaltaan alle 100 m2 ja suurin osa taloista sijoittuu 120 ja 150 asuinneliön kokoluokkaan. Tilaa ja väljyyttä löytyy muutamasta 200 m2:n talosta ja lippulaiva kokonsa puolesta on yli 250 m2:n koti.

Asuntomessut Hyvinkäällä 12.7 – 11.8.2013. Metsäkalteva on kiireettömän kotoilun ja aktiivisen arjen asuinalue, jonka vahvuuksia ovat luontoympäristöä kunnioittaen suunnitellut monipuoliset ulkoilu- ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet, kaupunkikeskustan läheisyys ja hyvät liikenneyhteydet. Metsäkaltevassa hiihtoladut ja metsäraitit alkavat kotikynnykseltä ja 46 000 asukkaan kaupungin keskustapalvelut ovat pyöräilymatkan päässä. Messualue sijaitsee 3,5 kilometrin päässä Hyvinkään ydinkeskustasta etelään.

Lisätietoja:

Markkinointi- ja viestintäjohtaja Kari Salmi, Suomen Asuntomessut, [email protected],
p. 020 7437 706

Projektijohtaja Raija-Leena Ahtola-Marks, Hyvinkään kaupunki, [email protected],
p. 040 548 3468

Medialle tarkoitettu kohdetietoluettelon voi ladata netistä https://vanha.asuntomessut.fi/kohdetiedot-medialle-0
www.vanha.asuntomessut.fi/hyvinkaa