Puhelimen sovellukset tietävät elämästämme jo lähes kaiken, mutta silti ne eivät osaa kertoa mikä oli asuntomme lämpötila aamulla tai millä värillä olemme maalanneet keittiön seinän. Tämäntyyppisiä palveluita halutaan kehittää hallituksen KIRA-digi-hankkeessa, joka rahoittaa suomalaisyritysten digikokeiluja. KIRA-digin digipäällikkö Teemu Lehtinen on kertomassa hankkeesta myös Asuntomessut Digitalist – Future of Living Summitissa 25.4.2018 Helsingissä.
Hallituksen miljoonien eurojen kärkihankkeessa edistetään rakennus- ja kiinteistöalan digitalisaatiota. Tavoitteena on, että jatkossa rakentamiseen liittyvä data olisi helpommin kaikkien saatavilla. KIRA-digin digipäällikkö Teemu Lehtinen toivoo, että jatkossa esimerkiksi asunnon remontoimiseen liittyvät tiedot olisivat helposti vaikkapa mobiiliapplikaatio Sirin tiedossa.
– Jos Siri osaa jo nyt kaivaa sähköpostistani puhelinnumeroita ja kertoa kuinka kauan kestää mennä seuraavaan tapaamiseen, niin miksi se ei osaa kertoa esimerkiksi sitä, millä värillä taloyhtiöni aita on maalattu. Tämäntyyppiset tiedot vaikkapa isännöitsijän PDF-tiedostoista pitäisi saada virtaamaan palveluihin ja applikaatioihin.
KIRAdigin visiossa rakentamiseen, kaavoihin ja kiinteistöihin liittyvät tiedot olisi yhdistetty alustaan, josta ne olisi helppo käydä hakemassa. Mukana olisivat sekä valtion ja kuntien että myös yritysten omat rekisterit.
– Julkisella puolella yksi esimerkki on ensi vuonna valmistuva ASREK eli sähköinen asunto-osakerekisteri, joka mahdollistaa jatkossa asuntokaupan täysin digitaalisesti sekä isännöitsijäntodistuksen nappia painamalla, Lehtinen kertoo.
– Muita esimerkkejä ovat rakennettuun ympäristöön liittyvät yhteiset pysyvät tunnisteet kuten huoneistotunnus, rakennustunnus, kiinteistötunnus ynnä muut. Näiden julkisesti ylläpidettävien pysyvien kohdetunnisteiden avulla oikea tieto voidaan linkittää oikeaan kohteeseen.
Verkkovälittäjä BLOK sai vauhtia KIRAdigistä
Kiinteistönvälityksen start up -firma BLOK on yksi KIRA-digissä mukana olleista kokeiluista. BLOK testasi käyttäjillä digialustaa, jossa suurin osa toiminnoista on automatisoitua, ja jonka myötä välityspalkkiot on voitu pudottaa keskimääräistä pienemmäksi.
Teemu Lehtinen sanoo BLOKin kokeilun olleen järjestäjien näkökulmasta onnistunut.
– BLOK testasi meidän kokeilumme kautta ensimmäistä rautalankamalliaan käyttäjien kanssa. Kokeilussa kävi kuitenkin ilmi, että asunnon myyjät arvostavat kiinteistönvälittäjän tuomaa turvaa, kun kyseessä on rahallisesti yksi elämän suurimmista kaupoista. Pelkkä digialusta koettiin jopa pelottavaksi. Tämän palautteen perusteella palvelua kehitettiin edelleen, Lehtinen kertoo.
– Haluaisimme KIRA-digissä olla mukana synnyttämässä enemmän juuri tällaisia ilmiöitä. BLOKin kokeilu on yksi esimerkki siitä, että meidän avustamamme projektin vanavedessä on kentälle tullut sittemmin myös muita uusien tapojen kokeilijoita, Lehtinen iloitsee.
Toimistojen airbnb kehitteillä
Yksi KIRA-digin meneillään olevista hankkeista on HUB13-yhtiön ideoima toimistojen airbnb, jossa pyritään ratkaisemaan suurten organisaatioiden jousto- ja etätyöhaasteet. HUB13:n toimitusjohtaja Ola Sundell kertoo, että alusta- ja jakamistalouden periaatteilla yritykset voivat lainata toinen toisiltaan toimitiloja ja tarjota henkilökunnalleen helposti joustavan tilaverkoston ilman suuria lisäkustannuksia.
– Esimerkiksi joukkoliikenteen ollessa lakossa, voivat yritykset tätä palvelua hyödyntäen järjestää vaikka koko henkilökunnalle oikean väliaikaisen työympäristön vain päiväksi kotitoimiston sijaan maksaen kuitenkin vain käytöstä.
– Jos ajatellaan, että vaikkapa 20 suurinta yritystä tai organisaatiota jakaa keskenään toimistoja ja tiloja, niin siinähän on mieletön tilamassa. Henkilökunta voi valita vapaammin missä tekee töitä.
– Yritykset vähentävät jatkuvasti tilojaan niin, ettei monessa yrityksessä koko yrityksen henkilökunta mahtuisi mitenkään kerralla omiin toimitiloihin. Toimistojen airbnb tuo joustoa juuri tällaiseen tarpeeseen.
Sundell uskoo Workspa-nimiselle konseptille olevan kansainvälistä tilausta.
–Tämä ei ideana ole uusi, mutta toteuttamistapamme tekee siitä ainutlaatuisen. Turvallisuus ja luotettavuus sekä ymmärrys työn murroksesta pitää olla täysin kunnossa tällaisessa palvelussa ja näihin olemme panostaneet.
Teemu Lehtisen visiossa Suomi voisi olla KIRA-digin avustamana näyttämässä muille maille mallia rakentamisdatan uudenlaisessa käytössä.
– Rakennus- ja kiinteistöala on valtava toimiala, ja se on perinteisesti ottanut hitaasti uusia innovaatioita käyttöön. Kun digitaalinen puoli tulee rakentamiseen mukaan, avautuvat globaalit markkinat. Suomella voisi olla kaikki avaimet käsissä olla mukana luomassa alalle huippupalveluita. Voisimme olla etunenässä ottamassa tästä mahdollisuudesta kaikki irti, Lehtinen maalailee.
Kokeiluissa on päästy jo monta askelta eteenpäin digitalisaation eteenpäin viemisessä, mutta matkaa on vielä, sanoo digipäällikkö Teemu Lehtinen.
– Aina on edelläkävijäyrityksiä, jotka kokeilevat viimeisimpiä uusia juttuja, mutta miten saataisiin mukaan vielä ne muut – esimerkiksi iso määrä rakennusalan pieniä yrityksiä, joilla olisi yhdistettynä suuri vaikutus? Sitä me tässä projektissa juuri pähkäillään, Lehtinen sanoo.