Asuminen mullistuu – kuinka se vaikuttaa arkeemme? ”Olisi ihmeellistä, jos emme oppisi tuntemaan toisiamme paremmin”

Huomenna 48. kerran ovensa avaavilla Asuntomessuilla pohditaan, kuinka suomalaisten asumisen hyvinvointi säilytetään asumisen murroksessa.

Suomalainen asuminen on keskellä muutosta, joka koskettaa meistä jokaista. Tulevaisuuden kaupungeissa tullaan asumaan nykyistä tiiviimmin, töihin matkaamaan aivan uusilla tavoilla ja kotona totuttelemaan älykodin tuomaan arjen automatiikkaan.

Suomalaiset ovat juuri nyt vallan tyytyväisiä asumiseensa, selviää Suomen Asuntomessujen asukasbarometrista. Hyvä asuminen on maailman mittakaavassakin arvokas asia, jolle harva muu maa pystyy haastamaan.

Muutoksen haasteet kuitenkin ravistelevat myös vallitsevaa asumisen hyvinvointiamme. Kuinka ihanteellinen tilanne säilytetään mullistuksen keskellä?

Asumisen suurtapahtumassa ratkotaan haasteita ja ideoidaan tulevaa

Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala uskoo, että hyvinvoinnin tilan säilyttämiseksi tarvitaan ensisijaisesti uusia digitaalisia ja liikkumisen palveluita. Tiedon, ihmisten ja tavaran sujuva liikkuminen on ehdottomasti kokonaisuus, joka edesauttaa myös ihmisten hyvinvointia arjessa.

– Tällä hetkellä asumisen muutokseen kuuluu esimerkiksi voimakas muuttoliike eli kaupungistuminen, mikä tarkoittaa myös tiiviimpää asumista. Asukasbarometrimme avulla meillä on vahva asukkaan näkökulma siihen, mitkä asiat lisäävät asumisen hyvinvointia.

Suomen Asuntomessujen tavoite on jo yli 50 vuotta ollut parantaa suomalaisen asumisen laatua. Tänä vuonna Mikkelissä lupaus toteutuu kenties näkyvämmin kuin koskaan: kuukauden kestävä messutapahtuma tarjoaa yli 100 ohjelmatapahtumaa, joissa asumisen nykytilasta ja tulevaisuudesta keskustellaan muun muassa asiantuntijoiden ja poliitikoiden kanssa.

Tuomaala korostaa, että haasteita ratkotaan vain yhdessä keskustelemalla. Messutapahtuman tehtävänä onkin tuoda eri toimijat yhteen pohtimaan ratkaisuja, joilla asumisen ihanteellinen tila säilytetään.

Tänä vuonna Mikkelissä messukuukausi jakautuu neljään teemaviikkoon, joilla pohditaan asumisen hyvinvointia, harrastusten ja vapaa-ajan merkitystä, taloutta, tulevaisuutta ja teknologiaa sekä asumisen yhdenvertaisuutta.

Pikkukylän henkeä kaupunkeihin

Tiiviimpi asuminen merkitsee myös uudenlaista yhteisöllisyyttä. Muun muassa sinkkutalouksien ja ikääntyvän väen määrän kasvuun on vastattu yhteisöasumisen ratkaisuilla eri puolilla Suomea.

Yhteisöllisyys tuo omaan asumiseen myös uudenlaista sosiaalisuutta.

– Kauan sitten asuimme yhteisöllisissä kylissä, joten asumisen tiivistymisen myötä olisi hyvin ihmeellistä, ettemme myös oppisi tuntemaan toisiamme paremmin, Tuomaala sanoo.

Asumiselta vaaditaan täten tulevaisuudessa uudenlaista joustavuutta, muunneltavuutta. Asumiselta kaivataan myös uusia, joustavia muotoja, sillä omistusasumisen sijaan vuokra-asumisen ja osa-omistuksen suosion ennustetaan kasvavan.

Kaikkein futuristisimmissa kuvitelmissa ajatus ”omasta kodista” voisi heittää kokonaan kuperkeikkaa.

– Koti ei olisikaan enää niinkään fyysinen paikka, vaan sinun ja tietoteknisen ympäristösi luomus, pohti Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusprofessori Heikki Ailisto maaliskuussa.

Mikkelissä tapahtuu!

Poimi vinkkejä ja ideoita omaan kotiin, tutustu älykkääseen asumiseen ja innoitu asiantuntijoiden keskusteluista Mikkelin Asuntomessujen teemaviikoilla.

Hyvinvointiviikko 17.-23.7.
Harrastusviikko 24.-30.7.
Tulevaisuusviikko 31.7.-6.8.
Yhdenvertaisuusviikko 7.-13.8.

Tutustu messujen ohjelmakalenteriin kokonaisuudessaan täältä.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/asuminen-mullistuu-kuinka-se-vaikuttaa-arkeemme-olisi-ihmeellista-jos-emme-oppisi-tuntemaan-toisiamme-paremmin/6499388