Älykoti on yksi Porin Asuntomessujen kohteista – ”Ymmärtää myös rallienglantia”

Havainnekuva Porin Asuntomessujen Telia Älykodista.

Teleoperaattori Telian kehityspäällikkö Kimmo Ahvenlampi uskoo, että älykodit ovat meille pian yhtä arkipäiväinen asia kuin älypuhelimet. Telia esittelee älykodin Asuntomessuilla Porissa. Älykoti on messuilla kohde numero 2.

Kehityspäällikkö Kimmo Ahvenlammen mukaan vasta muutamalla prosentilla suomalaisista on älykoti, mutta hän uskoo älykotien lisääntyvän huimasti lähivuosina. Ahvenlampi esitteli medialle Porin Asuntomessuille tulevaa älykotia ennakkoon jo viime viikolla. Hänen mukaansa älykodin ei välttämättä  tarvitse olla teknologialla täysin ohjailtu koti, jossa koneet tietävät milloin pitää syödä ja milloin nukkua.

Älykoti voi esimerkiksi kertoa koska lapset tulevat koulusta, sammuttaa turhat laitteet automaattisesti pois päältä tai osata säätää valoja astetta fiksummin.

– Muutin itse hiljattain ja asensin kotiin uuden valosysteemin. Valot ymmärtävät puhettani – tosin toistaiseksi vain englantia. Kun sanon kotona ”It’s movie night”, osaa järjestelmä laittaa olohuoneeseen päälle juuri tietynlaiset himmennykset ja värivalot. Järjestelmä ymmärtää hyvin myös rallienglantia, Ahvenlampi naurahtaa.

– Terminä älykoti tarkoittaa kotia, jossa laitteet ovat verkottuneita ja ne vaihtavat tietoa keskenään sekä asukkaan kanssa – mahdollisesti myös kolmansien osapuolien kanssa. Tätä tietoa käytetään kodin toimintojen ohjaamiseen.

Ahvenlampi uskoo älykotien määrän lisääntyvän roimasti lähivuosina.

– Yleensä kiinnostus asioihin lähtee pienistä asioista, hauskoista jipoista kuten valaistuksesta. Sitten kun ihmiset tottuvat näihin arkea helpottaviin asioihin, niin vastaavia toimintoja halutaan myös seuraavaan asuntoon.

Porin Asuntomessuille tuleva älykoti on – kuten monet muutkin alueen kohteista – vielä hieman vaiheessa. Viime viikon esittelyssä älykotia pääsi ihmettelemään vain virtuaalitodellisuuden kautta. Ensimmäisenä vierailija sai käteensä iPadin, jonka ruudulla robotti toivotti tervetulleeksi ja näytti ruudulla miltä älykoti ensi kesänä tulee näyttämään.

Tietoturvaan panostettu – ”Kaikkien etu”

Älykotien tietoturva huolettaa monia – mitä jos kodinlaitteiden keräämät tiedot joutuvat vääriin käsiin? Kehitysjohtaja Kimmo Ahvenlampi ymmärtää huolen, mutta toppuuttelee pahimpia uhkakuvia, joiden mukaan taitava hakkeri voi esimerkiksi hakkeroida älylukon murtotarkoituksessa.

– Eihän mikään koti ole täysin murtovarma. Älykodeissa tietoturvaan on kuitenkin panostettu todella paljon, sillä huipputurvallisuus on sekä valmistajan että käyttäjän etu. Digitaalisissa älyavaimissa on myös se etu, että jos ne hukkuvat, ne voi lakkauttaa samalla tavalla kuin pankkikortit, eikä koko lukkoa tarvitse sarjoittaa uudestaan.

Ahvenlammen mukaan älylaitteilla turvallisuutta voi myös parantaa monilla tavoin.

– Kodin älylukitukseen voi yhdistää helposti turvakamerapalveluita, jotka esimerkiksi tunnistavat onko ketään kotona, ja jos ei ole, kytkeytyy valvontakamera automaattisesti päälle, ja pois päältä, kun perheen jäseniä tulee kotiin. Systeemi voi esimerkiksi tunnistaa perheenjäsenten puhelimet wifin kautta, kertoo Ahvenlampi tekniikasta.

Myös tässä suhteessa hän uskoo että ihmiset tottuvat uuden tekniikan tuomiin helpotuksiin nopeasti.

– Turvatekniikan avulla vanhemman on esimerkiksi mahdollista saada kännykkäänsä ilmoitus, kun perheen lapset tulevat kotiin. Tämä on pieni esimerkki tiedosta, joka voi olla arvokas. Tämäntyyppisiin palveluihin ihmiset tottuvat hyvin nopeasti.