Älykoti Villa Saimaanhelmi on yksi Mikkelin asuntomessujen pysäyttävimmistä kohteista – ”Haluamme elämisen olevan mahdollisimman helppoa”

Mikkelin asuntomessualueelle nousee parhaillaan toinen toistaan kauniimpia koteja. Yksi messualueen upeimmilla näkymillä varustettu koti on Villa Saimaanhelmi.

Hirsirakenteinen Villa Saimaanhelmi on Honkatalojen arkkitehdin Janne Kanteen suunnittelema kaksitasoinen vaalea koti, johon pääsevät pian muuttamaan myös sen tulevat asukkaat: Tiina ja Toni Maczulskij sekä heidän 7- ja 12-vuotiaat tyttärensä.

Hulppeat näkymät Saimaalle, vaalea hirsi ja luonnon osaksi sisustusta tuovat suuret ikkunat yhdistyvät Villa Saimaanhelmessä saumattomasti moderneihin älykotiominaisuuksiin.

– Älykotiratkaisuihin päädyimme ajatuksesta, että haluamme elämisen olevan mahdollisimman helppoa, kertoo Tiina perheen tulevan kodin olohuoneessa.

Rakennustyöt ovat vielä kesken, mutta puitteet alkavat jo hahmottua. Ikkunapinta-alaa 190-neliöisessä kahden kerroksen kodissa on reilusti, eikä henkeäsalpaavista maisemista malta kääntää katsettaan pois. Olohuoneeseen tulvii rutkasti kevään valoa ja Saimaata peittää vielä ohut kerros jäätä.

villa saimaanhelmi_maisema

Upea maisema avautuu kodin olohuoneesta.

Maczulskij’n tulevan kodin suunnittelussa onkin panostettu tunnelmaan: tässä kohtaa mukaan tulevat myös älyominaisuudet, jollaisiin perhe on tutustunut hiljalleen tulevaa kotia suunnitellessaan.

– Kaipasimme arjen helppoutta. Kun vietämme yhteistä aikaa, niin on valoja ja muita elementtejä, joilla luodaan tunnelmaa. Tunnelma menee meillä hifistelyn edelle, Tiina kertoo.

– Minullekin on tullut ihan uutena, miten pitkälle teknologia on oikein mennyt, Tiina kertoo.

”Voi olla turvallisin mielin, että kotona on kaikki hyvin”

Älykotiominaisuuksien parhaimpia puolia ovat huolettomuus ja turvallisuuden tunne: älykkyys takaa sen, että koti osaa kertoa itse, kun jokin on vialla.

Asukkaalta älyjärjestelmien ylläpito ei vaadi mitään toimia, lupaa Verisure Oy:n Mikko Miettinen. Järjestelmä valvoo itse itseään ja ilmoittaa ongelmista suoraan huoltoon. Asukas puolestaan hallinnoi järjestelmiä älypuhelinsovelluksella.

Villa Saimaanhelmeä tulee valvomaan Verisuren hälytysjärjestelmä, joka kattaa niin palovaroittimet, liiketunnistimet, kamerat, vesi- ja vuototunnistimet kuin kattavan hälytysjärjestelmänkin. Esimerkiksi tulipalon sattuessa kotiin voidaan saada heti kuva- ja ääniyhteys; murrosta puolestaan hälyttävät oviin ja ikkunoihin asennettavat tärinätunnistimet.

– Olemme halunneet ottaa huomioon sen, että lapsille on turvallista tulla kotiin koulun jälkeen. Lapset ovat jo sen ikäisiä, että he ovat koulun jälkeen hetken yksin kotona, Tiina kertoo.

– Voi olla sitten turvallisin mielin, että kotona on kaikki hyvin, ja että ongelmista tulee heti tieto, kertoo Tiina.

Älykoti mukautuu asukkaan elämään

Villa Saimaanhelmen tuleville asukkaille taide on tärkeää: näkyvän taiteen lisäksi perheen ystävä on suunnitellut kotiin myös oman musiikin.

Älykotijärjestelmä tulee Cozifylta, joka yhdistää eri älyominaisuudet yhteen ja mahdollistaa myös yhteen toimimisen. Villa Saimaanhelmeen tulee myös älyvalaistus Philips Huelta. Esimerkiksi älykkään valaistuksen voisikin ohjata reagoimaan elokuvan katsomiseen himmentäen valaistusta tunnelmaan sopivaksi.

– Valaistuksessa voidaan vaihtaa valojen sävyä, väriä ja kirkkautta älypuhelimella säätämällä, kertoo Philipsin Juhani Hallamaa esitellessään Villa Saimaanhelmeenkin tulevia kämmenen kokoisia kannettavia älyvaloja.

Näppärä pikkuvalaisin kulkeutuu helposti mukana esimerkiksi toiselle kahdesta kodin terassista tuomaan tunnelmaa.

Valaistuksen piiruntarkka säätäminen mahdollistaa myös valaistuksen suunnittelun juuri omaan arkeen sopivaksi: aamuiksi voidaan asettaa energisempi, herättelevä valaistus ja iltaisin puolestaan himmentää valoja hiljalleen ennen nukkumaanmenoa.

– Sisustuksen kannalta valaistuksella on suuri merkitys. Esimerkiksi joulunaikaan voidaan valita tunnelmallisempi valaistus, joka sopii teemaan ja kytkeä joulumusiikki automaattisesti päälle, sanoo Cozifyn Tony Risikko.

Lisäksi Tiina kertoo tyttöjen huoneisiin tulevan Tunto Designille Mikko Kärkkäisen suunnittelemat pöytävalaisimet, jotka lataavat langattomasti mobiililaitteita. Älypuhelin tai tabletti asetetaan valaisimen lähelle ja lataaminen onnistuu ilman piuhasotkua.

Vaalea, rauhallinen ja lämmin koti

Villa Saimaanhelmeen älyjärjestelmät päästään asentamaan heti, kun kodin pinnat ovat valmiit ja lämmöt asetettu päälle.

Vielä huhtikuussa koti on keskeneräinen rakennustyömaa, mutta valmista tulee vauhdilla. Asuntomessujen avautuessa vierailijoille heinäkuussa on kodin oltava täydellisessä esittelykunnossa.

Älykkäiden ominaisuuksien lisäksi Villa Saimaanhelmessä päästään ihastelemaan tunnelmallista toisen kerroksen kylpyläosastoa, huikeilla järvimaisemanäkymillä varustettuja suuria terasseja sekä aistimaan musiikin luomaa ainutlaatuista tunnelmaa.

– Kodistamme tulee hyvin vaaleasävyinen, rauhallinen ja lämmin tunnelmaltaan. Sellainen koti, johon on ihana tulla ja rauhoittua hektisen päivän jälkeen ja nauttia näistä poikkeuksellisen upeista maisemista, Tiina kuvailee.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/alykoti-villa-saimaanhelmi-on-yksi-mikkelin-asuntomessujen-pysayttavimmista-kohteista-haluamme-elamisen-olevan-mahdollisimman-helppoa/6402140