Asuntomessuilla etsittiin tänä syksynä tekoja paremman asumisen puolesta. Käärimme hihat löytääksemme erilaisia esimerkkejä, pieniä ja suuria, joilla voi parantaa suomalaista asumista.
Muun muassa tällaisia tekoja paremman asumisen puolesta löysimme hakumme kautta.
Liikuteltava minitalo kulkee mukana
Filosofi Henri Lokin 15-neliöinen liikuteltava talo on vastaus asumisen kustannusongelmaan, asunnottomuuteen ja tarpeeseen löytää monipuolisempia asumismuotoja. Lokin talossa on 15 neliötä, parvi ja parvella kattoikkuna, josta pääsee katolle. Talo on rakennettu kärryn päälle ja on tieliikennekelpoinen. Iso osa talosta onkin tehty kierrätysmateriaaleista. Projektin hintalapuksi tuli 5 000 euroa, materiaaleja haettiin ympäri Suomen ja sitä varten Lokin käytössä oli paistinrasvalla kulkeva Ford Transit. Lokin mukaan pienet talot avaavat mahdollisuuden uudenlaiselle asumiselle.
Arki paremmaksi talkkarien avulla
L&T toi talkkarit takaisin asukkaiden arkeen. Talkkari voi auttaa esimerkiksi liikuntarajoitteista lampunvaihdossa, kotiäitiä kauppakassin kantamisessa tai neuvoa uutta asukasta jätteiden lajittelussa.
Talonmies Pikkarainen oli tärkeä roolihahmo Pekka ja Pätkä -elokuvissa ja tuohon maailman aikaan talkkarit olivat olennainen osa minkä tahansa taloyhtiön elämää. Nykyään kotitalossa asuvia talkkareita ei juurikaan ole, mutta L&T:n Talkkari-malli on tuonut talonmiehet takaisin pihapiiriin. Uusi tapa tuottaa siivous- ja kiinteistöhuoltopalveluita yhdenvertaisesti, koska se toimii yhtälailla opiskelijoiden, tuettua asumista tarvitsevien kuin vaikkapa vuokra-asujien keskuudessa. Tiimin työtehtävät rakentuvat vastaamaan kaikenlaisten asukkaiden tarpeita. Talkkari voi auttaa esimerkiksi liikuntarajoitteista lampunvaihdossa, kotiäitiä kauppakassin kantamisessa tai neuvoa uutta asukasta jätteiden lajittelussa. Talkkari on olemassa kaikkia varten ja palvelee samalla positiivisella asenteella jokaista asukasta. Talkkari ei ole vain joku etäinen hahmo, vaan heidän työvaatteissaan lukee reilusti: ”Nykäise hihasta”, jotta asukkailla olisi olo, että he voivat kysyä apua mahdollisimman helposti ja ilman kynnyksiä.
Digitaalinen asunnon- ja työnvälitysalusta
Nuorten syrjäytyminen johtuu usein asunnon ja työn puutteesta. Ensimmäisiä työkokemuksia voi olla vaikea saada. Jos lisäksi nuoren asumistilanne on hankala, yhtälöön on vaikea keksiä ratkaisua. Vuosisadan rakentajien Homma himaan -tiimi haluaa ehkäistä syrjäytymistä tarjoamalla nuorille mahdollisuuden sekä työllistyä että muuttaa omaan asuntoon kertaheitolla. Homma himaan on digitaalinen välitysalusta asunnoille, joiden vuokra voidaan korvata osittain tai kokonaan työllä. Vanhus, joka kaipaa apua kaupassa käymisessä tai tietokoneen käytössä, voi tarjota tyhjän huoneen asunnostaan nuorelle. Yritys, jolla on tyhjä asunto, voi vuokrata sen työntekijöiden lastenhoitoapua vastaan.
Homma himaan -hankkeessa kehitetään työväline, joka tukee nuoria itsenäisen elämän alkuun takaamalla nuorille sekä asunnon että työtä. Monelle nuorelle ensimmäisen asunnon ja työn löytämisestä on tullut miltei mahdotonta. Samaan aikaan on olemassa tyhjiä tiloja ja tekijöitä kaipaavaa työtä. Palvelumme yhdistää asumisen sekä työn uudella tavalla. Haluamme luoda digitaalisen asunnon- ja työnvälitysalustan, jossa vuokra voidaan korvata osittain tai kokonaan työllä.
Parempaa asumista valaistussuunnittelulla
Valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo haluaisi kiinnitettävän enemmän huomiota toimivampaan valaistukseen osana asumista. Esimerkiksi puhtaan valkoisella päivänvalolla valaistussa asunnossa sisustuksen värit näkyvät aitoina eikä sisustussuunnittelijan luomaa värisuunnitelmaa aliarvioida, kuten jos talo olisi valaistu lämminsävyisellä, värit vääristävällä valolla. ”Tällä hetkellä suosittelen päivänvalovalaistuksen lisäksi iltaisin lämminsävyistä valaistusta, joka ei aiheuta nukahtamisongelmia. Lisäksi neuvon valaisemaan yölliset kulkureitit esim. WC:hen valolla, joka ei vähennä melatoniinin eritystä eikä herätä ihmistä, kuten normaali, valkoinen tai kellertävä valaistus tekee. Tämä liittyy nykyaikaiseen, ihmiskeskeiseen valaistukseen (Human centric lighting), jolla on myös positiivisia terveysvaikutuksia. Uusin valaistusidea on valaistusrobotti Caia. Toivon sen yleistyvän jo ensi kesän asuntomessuilla. Se ei kuluta yhtään energiaa ja valaisee huoneen jopa 10 000 lumenin valolla. Lamppua tähän ei tarvitse vaihtaa koskaan.”
Ehdotus: Etsitään ratkaisuja varastotiloihin
Nykyasunnoissa on aivan liian vähän varastointitilaa kausi vaatteille ja eri harrastusvälineille kuten polkupyörät, sukset, pulkat, lumikolat, soutulaitteet yms… Jos sallittaisiin isommat ja järkevät lämpimät varastotilat kuivatukseen, ulkovarastot ja autotallit niin talojen sisälle ei kertyisi ylimääräistä tavaraa ja kosteutta. Jos kiertää asuinalueita uusia ja vanhoja niin lähes kaikissa on takapihat kuin pommin jäljiltä tavaraa pullollaan kun ei ole varastointitilaa. Samalla takapihojen visuaalinen ilme paranisi ja mieli lepäisi pihoja katsellessa. Tämä teko ei ansaitse voittaa mutta ansaitsee paljon lisää huomiota ja miettimisen aihetta nyky rakentamiseen ja vanhojen talojen varastojen suopeampaan rakentamisen myöntämiseen.
Ehdotus:Facebook-ryhmä kiinteistöhuoltoon ammattilaisten ohjeilla
Facebookissa voisi olla ryhmä, jossa alan ammattilainen laittaisi muistutuksen mm.että nyt pitäisi kourut puhdista tai tarkista että olet 10 v sisällä puhdistanut ilmanvaihtokanavat tai tarkista ikkunoiden tiivistys. Siihen voisi lisätä verotusvinkit esim. kotitalousvähennyksistä. Ryhmässä voisi jakaa kaikkea tietoa mikä edistäisi hyvää asumista.
Tiedätkö asumista parantavan teon joka ansaitsee olla mukana? Ilmoita teko tästä >>