Näistä tekijöistä syntyy täydellinen saunaelämys: ”Suomalaiset eivät kiinnitä huomiota”

Saunomisen asiantuntija Pekka Krook pettyy, jos saunaan mennessä tarjotaan polyesterista kylpytakkia.

Suomesta, viiden miljoonan asukkaan maasta, saunoja löytyy kolme miljoonaa erilaista. Sauna merkitsee monelle suomalaiselle pakopaikkaa arjesta, missä kiireen tunne unohtuu kuuman vesihöyryn noustessa kasvoille.

Yhtä ainutta, täydellistä saunaa ei ole olemassakaan. Saunomisen kokemus voi olla yhtä merkittävä ja onnistunut sähköllä lämpiävästä taloyhtiön saunasta tyynen järvenrannan mökkisaunaan.

Saunaelämys syntyy nimittäin lukuisten pienten yksityiskohtien summasta, joiden lista on lähes loputon.

Sauna from Finland -verkoston puheenjohtaja Pekka Krook tietää, mistä täydellinen saunaelämys syntyy.

Krook on intohimoinen saunoja, joka kiinnittää huomiota pienen pieniinkin yksityiskohtiin uuteen saunaan astuessaan.

Saunan elämysarvot määrittävät kokemuksen

Krook vastaa puhelimeensa – tietenkin – matkallaan saunaan. Ympäri Suomea saunoja testaava eli auditoiva Krook on parhaillaan astumassa Kotkan Sokos Hotel Seurahuoneen sviitin saunan lämpöön. Hän, jos kuka, osaa kertoa, mistä täydellinen saunakokemus syntyy.

Puhutaan saunan elämysarvoista: niistä tekijöistä, pienistä yksityiskohdista, jotka salakavalasti voivat joko pilata tai luoda täydellisen saunakokemuksen.

Kaikkein tärkeimpiä arvoja ovat Krookin – ja tutkitusti myös suomalaisten – mukaan saunan puhtaus ja turvallisuus. Pelkkä kalkkitahrojen hankaaminen suihkusuuttimesta ei kuitenkaan aivan riitä: puhtaus käsittää myös saunan esteettisyyden.

Hygienia syntyy pintojen lisäksi likakaivojen tilasta, kiuaskivien laadusta sekä siitä, miltä saunassa tuoksuu.

Turvallisuus voi tarkoittaa montaa asiaa: millaista on nousta saunaan jakkaralta ponnistaen ja millaiset turvakaiteet suojaavat kiukaan kuumuudelta. Lattialaatat eivät saa olla liukkaita, eivätkä saippuajäämät saa jäädä niihin kiinni. Näin vältytään liukastumisilta.

Saunaelämys syntyy monesta tekijästä

Kun nämä ovat kunnossa, kiinnitetään huomio moniaistisiin arvoihin: miltä puupinnat tuntuvat, mikä on saunan lämpötila katon rajassa, miltä lämpö tuntuu nilkoissa, millainen kosteus saunassa on ja millä viiveellä lämpö nousee ilmaan löylykauhallisen osuessa kuumiin kiuaskiviin. Lista voisi jatkua lähes loputtomiin.

– Elämykseen vaikuttaa myös näköala. Jos saunassa ei ole ikkunaa, niin onko näkymä muuten esteettinen? Valaistuksella saadaan myös paljon aikaan, Krook sanoo.

Jos puhutaan perinteisestä suomalaisesta rantasaunasta, liittyy saunaelämykseen vahvasti myös se, millainen laituri rannasta löytyy ja vaikkapa se, kuuluvatko äänimaailmaan rannan haapapuun värisevien lehtien äänet.

Sauna on monelle pyhä paikka, jossa ollaan hiljaa.

– Tutkitusti saunan terveysvaikutusten takia saunassa pitäisi viipyä kerrallaan 19 minuuttia, Krook muistuttaa.

Toisista se voi tuntua pitkältä ajalta ja saunaan kaivataan tekemistä. Sekin on ok.

Krookin oma saunarituaali toistuu neljästi viikossa. Ensin sauvakävelemään, sitten pieni kulhollinen merisuolalla maustettuja ruislastuja ja päälle puoli litraa vettä. Saunassa rentoudutaan mieluiten selällään maaten. Parinkymmenen minuutin kuluttua pidetään pieni tauko – ehkäpä alkoholittoman oluen kera. Sitten takaisin saunan lämpöön ja jalat laitetaan likoamaan kylpysuolaveteen. Pesu tapahtuu turvesaippualla ja hyvällä harjalla, jonka jälkeen päälle vedetään kylpytakki.

Koko rutiiniin saattaa kulua yli kolme tuntia. Kesällä Krook voisi saunoa vaikka aamusta iltaan.

Laadukkailla kiuaskivillä suuri merkitys

Omassa kodissa saunaelämystä voi parantaa monella tavalla tekijästä. Yhdessä asiassa suomalaisilla olisi erityisesti petrattavaa.

– Kunnollisilla kiuaskivillä on iso merkitys, ja niihin suomalaiset eivät ole kiinnittäneet huomiota. Halvan ja hyvän kiven ero on hyvin dramaattinen, Krook sanoo.

Kiuaskivien lisäksi Krook kehottaa huolehtimaan riittävästä nesteytyksestä. Hän satsaisi myös laadukkaaseen kylpytakkiin – ei missään nimessä polyesteriseen – sekä pellavaisiin laudeliinoihin ja saunatyynyyn, jotta lauteilla voisi asettua välillä pitkäkseenkin.

Paras sauna on kuitenkin aina juuri se sauna, mistä itse tykkää. Usein se löytyy omasta kodista. Krookin mukaan oikeaa ja väärää tapaa saunoa ei ole. Toiset rentoutuvat parhaiten mökkisaunassa puun palaessa rätisten kiukaan uumenissa – toiset löytävät arjen ilon taloyhtiön yhteisestä lenkkisaunasta.

Kaikkein tärkeintä saunomisessa on nimittäin rentoutuminen.

Asuntomessuilla Mikkelissä pääsee kurkistamaan erilaisiin saunoihin

Sauna from Finland -verkoston puheenjohtaja Pekka Krook vierailee Mikkelin Asuntomessuilla heinäkuussa puhumassa saunan elämysarvoista. Messuilla pääsee myös kohteiden erilaisiin, inspiroiviin saunoihin.

– Järvi-Suomessa kun ollaan, niin saunominen kuuluu tietysti olennaisena osana uudisrakentamiseen, ja jokaisessa messukohteessa on sauna. Useammastakin saunasta on mahtavat Saimaa-näkymät, mutta esillä on myös metsäisempiä tunnelmapaloja ja muutama pihasaunakin löytyy, kertoo Mikkelin messutoimiston tiedottaja Piia Mäkilä.

Arikkeli4_kuva1

– Tämän kesän erikoisuus Mikkelissä on Rantasauna Day 22. heinäkuuta. Messualueellakin saattaa päästä saunomaan, sillä suunnitteilla on kohteessa 25 sijaitsevan rantasaunan avaaminen yleisölle – ainakin kerran messukesän aikana, Mäkilä kertoo.

Mikkelin Asuntomessut järjestetään 14.7.-13.8.2017.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/naista-tekijoista-syntyy-taydellinen-saunaelamys-suomalaiset-eivat-kiinnita-huomiota/6470376