Messualueen puistot

Messualueelle rakentuu kolme puistoa, suunnitellut katuviheralueet sekä vehreä joen ranta, jotka tukevat kompaktia asuinaluetta. Lisäksi messualuetta vastapäätä, joen toisella puolella, pääsee kesäistä siltaa pitkin kaikille avoimeen ruokapuistoon. Messualueen puistot on suunnitellut Porin kaupungin Infrajohtamisen puistosuunnittelu.

Pajapuisto
Urbaani, muuntautuva ja leikkisä puistoalue. Alueen historiaa henkivät kivikorimuurit kätkevät taakseen vehreän kaupunkikeitaan runsain istutuksin. Puiston keskellä komeilee vanha, kaunistiilinen toimistorakennus, joka entisöidään asuinkäyttöön. Puiston vilskeestä pitää huolen kaikilla herkuilla oleva leikkialue. Joko halasit lehmäystävää ja kävit kalastamassa joesta kaloja? Vai sittenkin otit hurjat vauhdit kuppikarusellissa tai pesäkeinussa. Luo oma seikkailusi teemaleikkipuistossa tai ota rennosti kauniiden istutusten katveessa.

Pajapuisto_Kuva Katja Pesonen
Pajapuisto on leikkisä lasten ja aikuisten keidas.

Koepuisto
Maistuuks omena tai kaksi kun lähdet aamulla töihin? Koepuistosta ohikulkiessa voi napata työmatkaevääksi omenan jos toisenkin sinne istutetusta omenatarhasta.

Pop-up -puisto
Mikä tää o? Tuus kurkkaa. Jos messujen aikana alkaa väsy hiipiä niin tule kaffeel Pop-up puistoon tai ota rennosti muuten vaan ja katsele lehmien laiduntamista. Ne ovat onneksi aika rauhallisia ja kilttejä kavereita.

IMG_2330
Pop-up puisto on rakenteilla ja sitä kehystävät jo nyt kauniit koivunrungot. Kesällä puistossa laiduntavat muun muassa peltilehmät.

Katuviheralueet
Katuviheralueilla vehreytetään kompaktia asuinaluetta. Runsailla koristeheinä- ja perennaistutuksilla vähennetään leikattavaa nurmikokopinta-alaa ja puuistutuksilla kehystetään katunäkymää. Hulevesien keräämiseen ja puhdistamiseen kokeillaan ratkaisuja kivikorimuurein.

Repolanranta

Jokitörmä on pengerretty veden virtausten kuluttavaa voimaa vastaan. Pengerryksellä on luotu perusta rannan hyöty- ja virkistyskäytölle.

Vedestä nouseva louhosluiska johtaa tasanteelle, jolle tukeutuvat venelaiturit ja tasanne toimii myös huoltotienä tulevia rannan hoitotöitä silmällä pitäen. Tasanteelta nousee toinen luiska, jonka otsaa peittää niittymäinen vihreys. Jossain kohtaa luiskaa koristaa myös luonnonkiveyksiä, joiden lomaan on istutettu rannan luonteelle sopivaa kasvillisuutta. Hallitsevana elementtinä koko luiskan matkalle on massiivikivistä rakennettu oleskeluportaikko.

Penkereen ylätasanne on viritetty korkeuteen, joka tulee olemaan kaiken tästä eteenpäin rakennetun ranta-alueen korkeutena. Rannan ja tonttien väliin jää viheralue, joka toimii viihtyvyyden lisäksi myös hulevesien hallittuna käsittelyalueena. Pitkin ylätasannetta, rannan suuntaisena seuraa rantaraitti, joka johtaa Niittäjänsillalle. Sillan yli pääsee vastarannan siirtolapuutarha-alueen rantaan ja ruokapuistoon.

Sillan kupeessa, kuin pisteenä iin päällä, rannasta nousee vesiaiheinen videotaideteos. Teos on saanut oikeutuksen alueelle satakuntalaisten taiteilijoiden kesken järjestetystä kilpailusta. Luomus on Mirja Vallinojan Aurinkolähde. Rannasta on myös pyhitetty alue porilaiselle huippu-urheilijalle, kun oleskeluportaikon kohdalla ylätasanteella sijaitsee kivetty Leo-Pekka Tähden aukio. Aukiolta kuin myös muualta messualueelta näkee upeasti Karjarannan teollisuushallin seinään maalattavan Lauantai-ilta -muraalin, jonka suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Essi Ruuskanen.

Repolanranta_Kuva Katja Pesonen
Repolanrannasta pääsee kesäisin Niittäjänsiltaa pitkin joen toiselle puolelle.

Ruokapuisto
Kansallisen kaupunkipuiston ruoka-aitta on kaikille avoin hyötykasvien valtakunta, jossa voit napata maistiaisiksi hieman lipstikkaa, karviaisia tai jopa raparperia. Muistathan vaan jättää muillekin. Ja hei ota se voikukka tai kaksi ylös mennessäs!

Ruokapuisto_Kuva Katja Pesonen
Ruokapuisto on osa Porin kansallista kaupunkipuistoa.