Maalausreportaasi

Reippaiden talkoolaistemme avustuksella talo on syksyn mittaan vaihtanut väriä. Ihan kaikkea ei ehditty talosta vielä maalata ennen talvea, mutta keväällä on onneksi hyvin aikaa jatkaa. Vähän harmitti, että talon maalaus tuli lopulta niin kiireellä vastaan. Olin pitkin kesää kysellyt joko talon voisi maalata, mutta talofirman puolesta meitä kehotettiin aina odottamaan, että talo on ensin kokonaan valmis – eli jättämään maalaus kevääseen. Kun pihatöiden aloitus alkoi olla ajankohtainen, kuulimmekin toiveen, että talo on syytä maalata ennen pihan laittamista, jottei keväällä tarvitse paikata rakennustelineiden, tikkaiden yms. jälkiä nurmikolta. Ja niinpä meille kerrottiin eräänä syyskuisena keskiviikkona, että vähintään talon kaksi sivua on syytä maalata saman viikon loppuun mennessä…

Ja niinpä me maalasimme! Eikä siitä olisi tullut kyllä yhtään mitään ilman talkooapujamme. Kiitos Neea, Antti, Eila, Paula, Mika, Suvi, Susanna, Jukka, Katri ja Hannu! Kiitos myös tikkaiden lainasta Anne, Juha ja Hannu sekä Freesiatien mainiot naapurit!

Rakennusteline maalauksessa kyseenalaisena apuna
Tämän rakennustelineen kanssa taiteilu oli muuten juuri niin vaarallista, miltä se tässä kuvassa näyttääkin. Vasta maalausviikonlopun jälkeen opimme, että hommaan olisi paras apu voinut olla sähkötoiminen henkilönostin. Eivät kuitenkaan Cramolla osanneet siitä vinkata. Cramo teki kyllä muutenkin pohjanoteerauksen palvelullaan. Telineen kasaamista ei ohjeistettu, palvelu oli sovinistista ja telineessäkin oli pari viallista osaa…

maalien sekoitus
Maalien sävytys on aina yhtä kiehtovaa seurattavaa! Palokan K-raudasta haimme Cellon maalit. Koska Kesko on Ainoakodin myötä talomme näytteilleasettaja, pyrimme käyttämään Keskon omia tuotemerkkejä niin paljon kuin se on järkevästi mahdollista.

Suojaukset
Suojauksissa oli yllättävän kova työ – ja niissä olisimme voineet olla vielä paljon tarkempia. No, hienosäätöä tiedossa sitten keväällä.

Jatkovarren kanssa työskentelyä
Koska talon pääty ulottui jopa 5,5 metriin, oli jatkovarsi ehdoton apuväline. Tämän työvaiheen kanssa sitkutellessamme harmittelimme, ettemme ehtineet ajoissa reagoida saamaamme vinkkiin, että nämä (otsalaudat?) kannattaa maalata silloin, kun ne ovat vielä maan tasassa. Tätäkin hommaa jatketaan sitten keväällä tikkaiden turvin.

Iloiset maalarit
Välillä oli kivaakin! Kun yhtäaikaisen talkooväen määrä onnellisesti ylitti odotuksemme, oli lähdettävä hakemaan lisää pensseleitä ja purnukoita, joihin maalia jakaa. Tässä hätiin astui lähikauppa Jyskän varastomyymälä mm. tällaisilla iloisen värisillä ämpäreillään. 🙂

Koirat talkoissa
Työmotivaation yllä pitämisestä huolehtivat koiravieraat Pikkis ja Uula.

Tehosteiden maalaus
Kylläpä on talo komistunut! Tuona syyskuisena viikonloppuna päästiin tavoitteeseen eli saatiin tarpeellisilta osiltaan talon kaksi sivua maalatuksi – ja aika pitkälle myös kaksi muuta sivua. Niinpä kun innokkaita talkoolaisia oli vielä maanantaina valmiina työhön, jatkettiin talon etupuolen tehostevärin maalaamisella.

Maalauksen lopputulema syksyn osalta
Tässä maalausurakan lopputulema syksyn ja takapihan osalta, nyt jo lokakuun puolella kuvattuna. Keväällä siis vielä edessä paikkailua, ikkunanpieliä, otsa- ja nurkkalautoja, pilarit, kaiteet ja sokkeli. Kiva kuitenkin nähdä nyt talo jo pääosin lopullisessa ulkoasussaan. Meidän talomme!